34373
Book
In basket
Książka "Zasmakuj w Warmii. Rzecz nie tylko o kuchni" składa się z dwóch części: historycznej i kulinarnej. Autorem części kulinarnej jest Krzysztof Mazurek, szef kuchni w "Hotelu Krasicki" w Lidzbarku Warmińskim, który wcześniej pracował m.in. w "Karczmie Warmińskiej" w Gietrzwałdzie i Hotelu "Zamek-Ryn", a zaczynał od terminowania w olsztyńskich restauracjach "Pod Żaglami" i "Nowoczesnej" oraz stanowiska zastępcy szefa kuchni w Hotelu "Novotel-Orbis". Część kulinarną ilustrują piękne zdjęcia Marty Przybylskiej oraz fotografie z archiwum Grupy Anders, a także prywatnych archiwów autora. Autorem części historycznej, czyli eseju o Warmii, jest Waldemar Mierzwa, ale o swojej krainie, pięknie i często wzruszająco, opowiadają w niej też "starzy" i "nowi" Warmiacy. "Starzy" to Maria Anielska, Jan Chłosta, Edward Cyfus i Herbert Monkowski, "nowi" to Halina Herman, ks. abp Edmund Piszcz, Roman Romanowski, Wacław Sobaszek, Tomasz Śrutkowski i Mieczysław Wieliczko. W "Zasmakuj" wykorzystane zostały także mało znane warmińskie wspomnienia Andrzeja Wakara oraz ks. kardynała Stefana Wyszyńskiego. Część historyczną ilustrują piękne zdjęcia Mieczysława Wieliczko i Piotra Płaczkowskiego oraz fotografie z archiwum Muzeum Warmii i Mazur, a także prywatnych archiwów autorów. [wrota.warmia.mazury.pl]
Availability:
Wypożyczalnia w Jurkowie
There are copies available to loan: sygn. 641.55/56 (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again